Tänään on 22 Huhti 2018, 13:08

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 28 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen  1, 2, 3
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Re: Muunnosristeytykset
ViestiLähetetty: 29 Loka 2012, 10:07 
Poissa
Käyttäjän avatar

Liittynyt: 11 Loka 2010, 12:20
Viestit: 90
Paikkakunta: Mikkeli
Eilisessä yhdistyksen kokouksessa/sen jälkeisessä keskustelutilaisuudessa on kuulemma ruodittu tätä nimenomaista yhdistelmää, joten voisiko jalostustoimikunta vihdoin kommentoida tähän keskusteluunkin jotakin. Kaikki kun emme päässeet kokoukseen paikalle :)

_________________
hpkn TK2 RTK1 BH Kierra des Leus Chapellois "Sieni" & mu FI TVA JK3 RTK1 BH AD Takkutukan Uudet Kujeet "Luksi"


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Muunnosristeytykset
ViestiLähetetty: 29 Loka 2012, 11:58 
Poissa
Valvoja
Käyttäjän avatar

Liittynyt: 07 Tammi 2009, 21:06
Viestit: 564
Paikkakunta: Korpilahti
Luonnetestiä ja sen kaikkivoipaisuutta raapaisen vielä sen verran, että tokihan se jotain suuntaa antaa nimenomaan niille jotka koiraa eivät tunne. Mutta: mulla on tiedossani narttu, josta en olisi paperilla edes harkinnut ottavani pentua, lt-tulos oli rodulle vähintäänkin ajatuksia herättävä. Tunnen kyseisen koiran kuitenkin ns. elävässä elämässä ja olisin valmis ottamaan sen jälkeläisen koska tahansa. Harmi, että sen ainoaksi jääneessä pentueessa oli vain yksi pentu.

Yksikään kotona olevista koirista ei ole tullut valikoiduksi vanhempien lt-pisteiden perusteella, tuskin niin tulee käymään jatkossakaan ellei mulla pää ihan täysin nyrjähdä. Silti toivon näkeväni jonkunlaisen lt-tuloksen, kysymällähän se selviää jos joku asia jää pistejakaumassa mietityttämään.

_________________
WeCoCan Ketränoron Nipsu Neiti "Raita"
Akku Cossaks Down-At-Heel Dolan "Motti"
Hpkn Somatuulen Cherry Lady Aurora "Ruuti"
Muistoissa lk holskut Kara ja Sara


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Muunnosristeytykset
ViestiLähetetty: 29 Loka 2012, 19:25 
Poissa
Käyttäjän avatar

Liittynyt: 30 Kesä 2009, 06:17
Viestit: 13
Paikkakunta: Vantaa
Ja on myös niitä, jotka eivät ole luonteensa puolesta jalostukseen sopivia yksilöitä, mutta jotka kuitenkin hakevat ltstä hyvät pisteet. En itse tunne vielä kovinkaan montaa holskuyksilöä, mutta erityisesti collie- ja belgipuolella olen törmännyt tähän seikkaan useasti. Sen takia en tule enää ikinä pitämään luonnetestipisteitä riittävänä tai luotettavana näyttönä koiran luonteesta, varsinkaan sopivaa yhdistelmää etsiessäni.
Vaikka harrastankin koirieni kanssa ja koetulokset ovat yksi tärkeistä seikoista yhdistelmää valitessa, kaikista tärkeimpänä pidän tietoa siitä, minkä luonteisia vanhemmat ja lähisukulaiset ovat arkielämässä. Hyvin monessa tapauksessa luonnetesti ei kerro siitä yhtään mitään.
Tuomarien näkemyserot ovat myös olleet niin silmiinpistävän erilaisia, että ihan siitäkin syystä mun luottamus testiä kohtaan horjuu aikamoisesti :D Joku collie oli ensimmäisellä yrityskerralla saanut alle sata pistettä ja hylätyn (laukausaltis), toisella kerralla yli 160p (laukausvarma). Eri tuomarit ja molemmat testit muistaakseni kahden kuukauden sisällä.
Mun belgin pisteet luonnetestistä on 205p+++ ja koira oli ihan hirveen kivan olonen testissä, mutta en tuota arkikäyttäytymisen perusteella katsoisi itse jalostusyksilönä.

Tämän halusin tuoda esille vaan koiranomistajan, harrastelijan ja "pennun ostajan" näkökulmasta, en halua ottaa kantaa yleisesti siihen mikä olisi kannattavinta kasvattamisen kannalta. Eikä ollut tarkoitus arvostella/kyseenalaistaa kenenkään kasvatusperiaatteita :)

_________________
Azuricoyotes The Five Far Stars "Brimi"

bptn BH TK1 Angel "Nita"
clkn TK1 Timonan Xanya Xanadu "Noomi"


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Muunnosristeytykset
ViestiLähetetty: 18 Marras 2012, 15:41 
Poissa
Käyttäjän avatar

Liittynyt: 29 Heinä 2010, 08:52
Viestit: 149
Paikkakunta: SOLA
Anteeksi, pitkä teksti, joka ei oikeastaan edes kuulu tämän otsikon alle, mutta jatkan tästä luonnetestiasiasta, kun oltiin kuuntelemassa äärimmäisen mielenkiintoista Katriina Tiiran luentoa. Nämä siis hänen ajatuksiaan, itse olen kuitenkin sitä mieltä, että luonnetesti on hyvä lisä sekä pennunostajille kuvaamaan osaltaan jalostuskoiraa että myös koiran omistajille oppimaan kenties uutta koirastaan.

Luonnetestin jaottelu ei osu yksiin perinnöllisten kategorioiden kanssa. Jos katsotaan useammalta sukupolvelta esim. hermorakennetta, saadaan ko. ominaisuudelle kehno periytyvyys. Luonnetestin jaottelussa on osin päällekkäisyyksiä. Esim. toimintakyky ja kovuus mittaavat todennäköisesti saman asian ilmentymää eli arkuus-rohkeus -jatkumoa. Hermorakenne on sama ominaisuus itsevarmuuden kanssa ja myös ko. ominaisuuden taustalla vaikuttaa arkuus-rohkeus.

- Huom. Arkuus-rohkeus -jaottelu löydetty kaikilta tutkituilta eläinlajeilta!

- Luonnetestissä myös testaaja ja hänen tulkintansa vaikuttavat tulokseen. Testaaja vaikuttaa myös siten, että koira voi testissä olla "luoksepäästävä", vaikka arjessa purisi vieraita, sillä testaajat ovat niin kokeneita koiraihmisiä.

Luonnetestin jaottelua laajemmille persoonallisuuskategorioille on saatu suhteellisen korkeita periytymisarvoja, korkeampia kuin perinteisen luonnetestijaottelun perusteella.

- Yhden persoonallisuusteorian mukaan kategorioita ovat:
pelokas-rohkea
ei-sosiaalinen-sosiaalinen
haluton leikkimään-leikkisä
haluton saalistamaan-saalistushalukas
aggressiivinen-ei-aggressiivinen
* Muut linkittyivät toisiinsa, paitsi aggressiivisuus. Eli koira oli yleensä joko luonneparin ensimmäisiä tai toisia ääripäitä lähempänä, mutta aggressiivisuus vaihteli.
- Toisen persoonallisuusteorian mukaan kategorioita ovat:
reaktiivisuus/kiihtyvyys
pelokkuus/rohkeus
sosiaalisuus/kiinnostuksen puute ihmisiin
aggressiivisuus/ei aggressiivinen
aktiivisuus
koulutettavuus
dominanssi/alistuneisuus
* huom! Osalla roduista on suurempi tarve muodostaa hierarkioita. Tällä hetkellä on olemassa vain ”huonoja” tutkimuksia siitä, dominoiko koira. Ko. tutkimukset pyrkivät jo ennakko-oletukseltaan kumoamaan johtajuuskäsitteen, millä nähdään olevan sanana negatiivinen kaiku..

Ominaisuuksia, joilla on todettu olevan korkea periytymisaste, ovat:

kiinnostus riistaan
metsästystaipumus
paimennus
kiinnostus uimiseen

Luonneominaisuuksia, joilla on todetty olevan korkea periytymisaste, ovat:

arkuus
Arkuus vahvasti perinnöllistä, mutta voi myös johtua huonoista kokemuksista tai huonosta sosiaalistamisesta. Riippuu rodusta, miten paljon sosiaalistamista pentu tarvitsee.

aktiivisuus
Aktiivisuus on vahvasti periytyvää, mutta voi johtua myös ympäristöstä. Hyperaktiivisuus/impulsiivisuus (ADHD) on koirilla hyvin samanlainen kuin lapsilla: liiallinen aktiivisuus, keskittymiskyvyttömyys, impulsiivisuus, häiriöherkkyys. Metsästys- ja työkoirarodut ovat alttiimpia, jalostuksessa (ja koulutuksessa) on painotettu korkeaa aktiivisuustasoa (viettiä) ja lisääntynyttä tarkkaavaisuutta ympäristöä kohtaan. Ongelma esim. poliiseilla saada koiria, jotka pystyvät olemaan hiljaa ja keskittymään pitkäkestoiseen tehtävään. Nykyisellä pk-tottiksella luultavasti oma osansa ongelmaan: jalostetaan korkeaviettisiä koiria, ja koirat myös koulutetaan toimimaan korkeassa vietissä ja niitä palkataan lyhytkestoisesta suorituksesta erittäin korkeassa vietissä. ”ADHD”-koirat ovat herkkiä uusille asioille ja uudet asiat aiheuttavat voimakkaan ”seeking”-reaktion. Rangaistus ja pakotteet nostavat näillä koirilla aktiivisuustasoa entisestään. Palkkio toimii – kunhan niitä annetaan jatkuvasti, koira ei jaksa odottaa. ADHD-koirat toimivat hyvin jatkuvan vahvistuksen alla, mutta ei pitkäkestoisessa työskentelyssä ilman palkkaa (huom. pk-tottis ei välttämättä ole kovin pitkäkestoinen suoritus…) Nämä koirat ovat myös emotionaalisesti epätasapainossa, eivät kestä turhaumaa ja saattavat saada yhtäkkisiä raivokohtauksia.
ääniarkuus
Ääniarkuus joko traumasta tai perimästä johtuvaa. Perinnöllinen ääniarkuus ilmenee vasta 2-3 vuoden iässä ja yleensä pahenee vanhetessaan. Geeniä ei ole paikannettu ja todennäköisesti eri roduilla on eri geenialue ääniarkuudelle. Toiset rodut (esim. paimenkoirat) saattavat olla alttiimpia ääniarkuudelle. Toisaalta yleistyy myös nopeasti missä tahansa rodussa, jos siihen ei kiinnitetä huomiota (esim. paljon ääniarkuutta seurakoiraroduilla, koska niillä ei ole ajateltu, että ääniarkuus "haittaisi"...).
sosiaalisuus
aggressiivisuus muita koiria kohtaan ja/tai aggressiivisuus ihmistä kohtaan
Aggressio on vahvasti periytyvää ja jalostuksella sitä on joko vähennetty tai lisätty, tietoisesti tai tiedostamatta. Esim. kultaisilla noutajilla ei ominaisuuteen ole kiinnitetty huomiota, koska se ei aiemmin ole ollut rodulle tyypillistä. Mutta koska aggressio on hyvin voimakkaasti periytyvä, on piirre (aggre sekä koiria että ihmisiä kohtaan) kultaisilla noutajilla lisääntynyt lähes yllättäen.
erilaiset stereotypiat esim. hännänjahtaus
On todettu myös, että mitä lähempänä luovutusikää pennut erotetaan emosta, sitä parempi. Aikaisemmin erotetuilla pennuilla on todettu olevan enemmän pakonomaista hännänjahtausta. Hännänjahtaus ei johdu liikunnan/virikkeiden puutteesta, niin kuin yleensä ajatellaan (paitsi eläintarhan eläimillä yleensä johtuu).

Lisää blogissa.

_________________
Hpkn BH Hollandroy Saskia - Sinna
http://sinnamadonna.blogspot.fi

om. Arto Vänskä & Tiia Kyllönen


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Muunnosristeytykset
ViestiLähetetty: 17 Touko 2013, 02:00 
Poissa
Käyttäjän avatar

Liittynyt: 29 Marras 2010, 17:08
Viestit: 69
Paikkakunta: tampere
itseä kiinnostaisi tietää,kumpi on järkevämpää;

viedä nuori koira testiin, vai varmuudella sosiaalistettu,ym.koulutettu,hiukka vanhempana.

Tämä siksi,että aihetta usein miettineenä,etenkin tuon arkuuden osalta, tulin lopputulokseen,että JOS olisin unnan vienyt testiin nuorempana,olisi se testi mennyt pipariksi,
koska oli erittäin arka,eikä toipunut järkytyksistään sitten millään,toimintakyky lähti kokonaan.
Nykyään arkihelppo koira oli tuolloin arkistressaaja,kohtaukseen riitti joku pamahduksenpoikanen pihalla. Tämä vielä n.vuosi sitten.

Tällä hetkellä,kun testiin vieminen on mielestäni jo ajankohtaista piakkoin,tulin miettineeksi,että eikö olisi kuitenkin järkevämpää testata kaikki koirat mahd.nuorena,ilman ulkoisten vaikuttimien tuomia vahvuuksia/heikkouksia?

Olenko väärässä,että väitän Unnankin olevan kuitenkin arka. Sisaruskatraasta testattu osa saanut miltei saman,osa käsittääkseni täysin saman pistemäärän,kuin äitinsäkin. (osa-alueisiin en pahemmin ole perehtynyt,pitäisi.).

Osataanko luonnetestissä erottaa totutettu, ja perinnöllinen? Ettei aleta vahingossa arvioimaan koulutuksen määrää..sekin kyllä voi mennä pieleen. :drool:

Eikö silloin nuorena,näkyisi parhaiten perimän ominaisuudet..?

Sekavaa tekstiä,pahoittelen.

kokonaispistemäärähän ei juuri merkitse mitään. Korkeat pistemäärät saanut koira voi olla erittäin kova,tms.hankala arjessa,mutta hyvä työkoira,ja niinedelleen..

Rotumuunnoksia kannatan,ehdottomasti,jos siitä on rodulle hyötyä. Esim.pitkäkarvoja kun suomitaan viettikestävyydestä,eihän se pahaa tee jos sitä vietikkyyttä toisesta muunnoksesta tulisi.
Muunnosasiaan palatakseni; kuitenkin olisi järkevää,koska työpohjainen rotu,pyrkiä se pohja siellä säilyttämään. Jotain näyttöä pitäisi olla kummallakin vanhemmalla, ulkonäkö on täysin sivuseikka, näkeehän mm.saksanpaimenkoirissa, mihin se ajatus vei.
Jos esim.pk narttua ei ole edes luonnetestissä käytetty,ja jos kyseessä vietikäs lk uros, spekuloiden miettien,mitä tulee esimerkiksi ESIM:pehmeä x pehmeä-yhdistelmästä?
Tarkoitushan on,ettei kahta kahta samoilta ominaisuuksiltaan heikkoa koiraa yhdistetä keskenään.
Moistahan ei voi sinänsä tietää,jos toista ei ole testattu....

Voi tulla ihan fiksuja penikoita,tai sitten täysiä vatipäitä.
Eikös rotumuunnoksissa,kuten periyttämisessä muutenkin,järkevää olisi se varmuus,että molemmat vanhemmat ovat kuitenkin tasapainoisia....?

Puhdasta spekulointia tämä siis.

Lainatakseni pikaisesti;
"Koska me kaikki tiedämme, että hyviä koiria on äärimmäisen vähän (palaan tähän kohta), näyttää mielestäni siltä että yhdistyksen tulisi nimen omaan vähentää jalostusvaatimuksiaan, ei lisätä niitä, koska näin suuri osa pentueista ei täytä vaatimuksia! "

Tämähän ei tosiaan AUTA rotua säilyttämään luonnetta,terveyttä,tms ollenkaan.Järkevämpää olisi kiristää otetta,eikä rekata jalostussuosituksia täyttämättömiä ollenkaan.
Rajua,mutta se auttaisi kannan laatua. ei kokoa.

_________________
"unna" Amidos vän heaven fatsia
http://heavenfatsia.blogspot.com/


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Muunnosristeytykset
ViestiLähetetty: 28 Touko 2013, 21:41 
Poissa
Käyttäjän avatar

Liittynyt: 29 Heinä 2010, 08:52
Viestit: 149
Paikkakunta: SOLA
Tuohon nuori vai jo koulittu koira asiaan. Luonnetestissähän on isommat kertoimet niille osioille joihin voi vaikuttaa vähemmän koulutuksella. Lisäksi samaa ominaisuutta testataan monella eri tavalla. Lisäksi testin tulkinnassa tärkeää on se kuinka koirassa näkyy testissä kertyvä kuormitus koko testin ajalta ja siihen tuskin pystyy koulutuksella vaikuttamaan?

_________________
Hpkn BH Hollandroy Saskia - Sinna
http://sinnamadonna.blogspot.fi

om. Arto Vänskä & Tiia Kyllönen


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Muunnosristeytykset
ViestiLähetetty: 31 Touko 2013, 01:01 
Poissa
Käyttäjän avatar

Liittynyt: 29 Marras 2010, 17:08
Viestit: 69
Paikkakunta: tampere
Tästä en osaa varmuudella sanoa, mutta epäilisin että koulutus jonkun verran vaikuttaa tulokseen.

Varmuudeksihan tähän jotain esimerkkejä tarttisi,mutta lähinnä mielenkiintoa olikin kysymys jalostuksen kannalta,kumpi kannattavampaa?

_________________
"unna" Amidos vän heaven fatsia
http://heavenfatsia.blogspot.com/


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Muunnosristeytykset
ViestiLähetetty: 19 Helmi 2015, 08:13 
Poissa

Liittynyt: 22 Joulu 2008, 02:47
Viestit: 132
Vanhaan aiheeseen varmaan löytyy vielä juttua, varsinkin kun nyt näitä lk x pk risteytyksiä on jo hollannissa alettu tekemään ja tukemaan. Mikäs on lk x kk risteytysten tilanne siellä tai täällä meillä päin? Eikö kukaan ole vielä uskaltanut risteytystä tehdä? Oliko joku muunnosristeytys karkkarille, jota ei sitten kuitenkaan saatu rekisteröityä puuttellisten paperihommien hoitamisen takia tms.? Mahtaako jollain olla kk tai pk risteytystä lähitulevaisuuden suunnitelmissa?


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 28 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen  1, 2, 3

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia vestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com