Tänään on 22 Huhti 2018, 13:35

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 9 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Urosholskun rakkaushuolia
ViestiLähetetty: 07 Heinä 2014, 23:11 
Poissa
Käyttäjän avatar

Liittynyt: 20 Marras 2010, 00:04
Viestit: 83
Paikkakunta: Kerava
Onko muilla urosholskuilla ollut samanlaisia ongelmia? Täälläpäin on aika paljon koiria, ja tänä kesänä monilla nartuilla on juoksut jo useita viikkoja (kun yhdellä loppuu sitten toisella alkaa). Hugo on aikaisemminkin kiinnittänyt huomiota siihen, mutta tänä kesänä (noin 3,5 vuotiaana) siitä on muodostanut sille ongelma. Ulkona se seuraa (ja maistaa) narttujen hajuja, ja kotona se on alakuloinen eikä sillä ole minkälaista ruokahalua. Se kääntää päätä ruoalle, menee pois heti kun näkee että kohta annetaan ruokaa. Ei edes sen suosikkiruoat enää kiinnosta (se kieltäytyy syömästä paistettua lohta tai maksalaatikkoa). Jopa niille se kääntää päätä ja on mielellään syömättä.

Suurin herkku on Dentastix, ja ainakin se syö yhden päivässä. Se joskus suostuu syömään joitakin juttuja, jos niitä ei saada kovin usein (esim jos meillä on illalliseksi lammaspihviä ja se saa muutamaa palaa, myös pizzasta se tykkää niin paljon että siitä se ei ole vielä koskaan kieltäytynyt). Joinakin päivinä ruokahalu oli kuin palanut ja se söi omia aterioita, mutta seuraavana päivänä ruokahalu oli taas mennyt.

Se ei ole nyt ollut nirso, siis tämä ei ole yritys saada jotain parempaa, eli jopa maksalaatikko ei kelpaa.

Vien sen varmuuden vuoksi eläinlääkärille tarkistamaan, ettei sillä ole ruoansulatusongelmia tms. Mutta se näyttää liittyvän narttuihin. Ja jos on, se on hyvin ikävä juttu, sillä täälläpäin on tosiaan paljon narttuja.

Vaikuttaako narttujen juoksut muiden urosholskuihin näin paljon?

_________________
Andrea Soilander, Kerava
pk hollanninpaimenkoira Somatuulen Bushmills Gazo "Hugo"

http://hugontreeniblogi.blogspot.com
https://picasaweb.google.com/andrea.soilander


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Urosholskun rakkaushuolia
ViestiLähetetty: 08 Heinä 2014, 09:01 
Poissa

Liittynyt: 22 Joulu 2008, 02:47
Viestit: 132
Mun uroksella ei ole tuollaisia ongelmia ollut, lukuunottamatta pissojen nuolemista joka on sairaan ärsyttävää.. Hugo alkaa olla vasta nyt aikuisen koiran iässä kunnolla, niin voi olla että tuo jää pysyväksi vaivaksi tai sitten se on vaan joku hetkellinen mielenhäiriö. Onhan niitä paljon uroksia, jotka on viikkoja huonolla syönnillä ja ramppaa sisällä jatkuvasti kun jollain on jossain juoksu. Pidemmän päällee saattaa käydä eturauhasen päälle, eli kannattaa seurata että koira pissaa normaalisti, nyt eläinlääkäri varmasti kyllä tarkistaa eturauhasen kun sinne menette. Kyllä moni on jouduttu kastroimaan tuollaisten juttujen takia, mutta sitä ennen on vielä kuitenkin aika paljon tehtävissä.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Urosholskun rakkaushuolia
ViestiLähetetty: 16 Heinä 2014, 14:18 
Poissa
Kasvattaja
Käyttäjän avatar

Liittynyt: 27 Joulu 2008, 14:20
Viestit: 246
Paikkakunta: Pinsiö
Olette varmaan käyneet jo eläinlääkärissä ja asia sen osalta kunnossa.

Meillä on laumassa sekä uroksia ja narttuja. Muuten juoksut eivät vaikuta ruokahaluun, mutta yksi uroksista lopettaa syömisen tärppipäivien aikaan. Vaikka ruokahalu ei mene, on ne muuten jokseensakin rasittavia tuolloin... :lol: :irked:

_________________
Karkkariholskut Onni, Inno, Hupi, Juippi, Peikko ja Helmi
Muistoissa Nella ja Iivari
Kennel Meevaller


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Urosholskun rakkaushuolia
ViestiLähetetty: 25 Heinä 2014, 15:02 
Poissa

Liittynyt: 15 Syys 2009, 22:30
Viestit: 37
Toivottavasti ongelma on ratkennut ja ruokahalu palannut. Meilläkin uros nuolee innokkaasti kaikki kiinnostavat pissat lenkeillä, mutta ruokahalu ei ole kadonnut, vaikka naapurustossa olisi "juoksunarttuja". Kotona meillä on myös narttu, joka steriloitiin muutama vuosi sitten. Muutamat juoksut ennen sterkkaa elettiin niin, että uros asui alakerrassa ja narttu yläkerrassa. Silloin kävi kyllä niin, että uros kadotti ruokahalunsa muutamaksi päiväksi. Oli liikaa, että samassa talossa leijaili tuoksuja. Nyt olen pitkän harkinnan päätteeksi päätymässä myös uroksen kastrointiin, mutta muista syistä. Koiran kanssa on tarkoitus kisata, mutta sietokyky toisia (isoja) uroksia kohtaan on treenistä huolimatta huono ja machomainen uhittelu hyvin voimakasta. Toivoisin kastraation vievän edes pahimman terän em. käytöksestä pois.

_________________
Holpap Aada
Holpap Jonker Jan v.d. Dorestee


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Urosholskun rakkaushuolia
ViestiLähetetty: 10 Loka 2014, 19:09 
Poissa
Kasvattaja
Käyttäjän avatar

Liittynyt: 17 Joulu 2008, 22:54
Viestit: 44
Paikkakunta: Tammisaari
Moi

Miksi annatte uroksenne nuolla niitä pissoja? Taajamissa uroksen elämä on muutenkin todella koetuksella jatkuvien narttujen hajujen takia, puhumattakaan siitä jos se pääsee apajille nuolemaan.
Pissojen nuoleminen toimii sillain että virtsan jouduttua uroksen suun limakalvolle, uros sekoittaa sen kuolaan ja siirtää hajumolekyylit kuonossa olevaan Jakobsonin elimeen, noin pähkinän kokoinen elin joka m m auttaa hajujen analysoimessa ja eristämisessä. Sieltä hajut kulkeutuvat aivoihin jossa aivot käsittelevät tiedon ja reaktiot vastaavat hajujen antamia välittäjäaineita.

Nartun juoksut voivat hyvällä säällä (tuuli jne) liikkua ja laajentua kilometrejen säteelle. Uros haistaa ja paikallistaa nämä. Jos uros pääsee hajujen pesille (virtsaan) ja pääsee tutkimaan ne ylläolevasti lähemmin, sen omat hormoonitasot (mm testosteroni, adrenaliini etc) kohoavat taivaisiin. Ja siellä ne pahimmillaan pysyvät päiviä, riippuen hajuista. Uros joka on tottunut elämään narttulaumassa oppii erottelemaan hajut paremmin, se kasvaa narttujen hajumaailmaan paljon nopeammin ja ei yleensä reagoi ennen kuin siihen on syytä, n s tärppipäivinä. Tämä perustuu myös siihen että uros todellakin elää niiden narttujen kanssa, jos se poistetaan laumasta esim juoksujen ajaksi se ei enään tiedä tarkkaa tilannetta ja stressaa helpommin jos palautuu takaisin liian aikaisin jne.

Yksin perheessä elävä, nuori, astumisille kokematon uros on tämän takia herkempi hormonaalisille hajuille ja niiden aiheuttamiin reaktioihin. Myös yksilölliset erot vaikuttavat, libido (sukupuolivietti), ikä, kunto, hormoonituotanto etc

Oma neuvoni on täten että lenkillä ollessa ulkoillaan reippaasti ja kaikkia paikkoja ei todellakaan haistella tai kaikkia koiria tervehditä. Reippaasti ja määrätietoisesti liikkuen ja aina välillä sitten haistellen mutta koskaan ei nuolla, paitsi jos on tosi kyseessä ;)

terkuin

Ulrika

_________________

Woodenshoe´s Silverstar
FIN CH V-12 HEW-12
Junipermoor´s Northern Harrier
FIN EST CH BaltV06
Lissunmustan Izadora Darija
C.I.B FIN EST N CH V05 EstV05 BaltV06
Amidos Vän Beachboy Alroy[color=#FF00BF]


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Urosholskun rakkaushuolia
ViestiLähetetty: 11 Loka 2014, 19:11 
Poissa
Käyttäjän avatar

Liittynyt: 20 Marras 2010, 00:04
Viestit: 83
Paikkakunta: Kerava
Kiitos kaikille vastauksista! Ulrika, viestisi oli aika kiinnostava ja hyödyllinen, kiitos. Ja se selitti paljon. Hugo on juuri yksin perheessä elävä, nuori ja astumisille kokematon uros. En ajatellut että olisi niin paha antaa sen nuolla narttujen pissoja, ja että se nostaisi hormoonitasot.

Heinäkuussa tilanne oli aika vaikea, kun niin monilla nartuilla oli juoksut, ja täällä on todella paljon koiria. Kävimme myös eläinlääkärissä tarkistamassa että kaikki oli kunnossa.

Mutta kun narttujen juoksut menivät ohi, Hugon ruokahalu palautui. Nyt se on paljon iloisempi, ja ruoka maistuu paremmin kuin koskaan. Kaikki nyt maistuu taas, jopa herneitä. :D

Tästä lähtien ei enää ole pääsyä tarkistamaan narttujen pissoja juoksujen aikana. ;)

_________________
Andrea Soilander, Kerava
pk hollanninpaimenkoira Somatuulen Bushmills Gazo "Hugo"

http://hugontreeniblogi.blogspot.com
https://picasaweb.google.com/andrea.soilander


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Urosholskun rakkaushuolia
ViestiLähetetty: 12 Loka 2014, 16:47 
Poissa

Liittynyt: 22 Joulu 2008, 02:47
Viestit: 132
Ja tuon hormoniasian lisäksi ihan muistakin terveydellisistä syistä ei kannata antaa lussuttaa pissoja.. Harvinaisempaa olisi saada jokin tartuntatauti, vaikkei sekään mahdotonta, mutta mm. nielun ärsytys ja tulehdukset voi saada alkunsa tuosta tavasta. Samoin ylenmääräinen merkkaaminen ei tee uroksen terveydelle hyvää, etenkään vanhemmalla iällä ja moniin sairauksiin suositellaankin kastraatiota yhtenä hoitomuotona, että saa hormonit alas..


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Urosholskun rakkaushuolia
ViestiLähetetty: 14 Loka 2014, 17:28 
Poissa

Liittynyt: 15 Syys 2009, 22:30
Viestit: 37
Tarkennan vielä omaa viestiäni juoksuasian osalta. En tietenkään anna uroksen nuoleskella pissoja, jos olen hihnan päässä. Meidän lenkit ovat niin reipastempoisia, että harva pysyy perässä. Pidän kuitenkin koiria aina mahdollisuuksien mukaan irti ja jos uros on spurtannut monen kymmenen metrin päähän, on mahdoton estää sitä esim lussuttelemasta pissoja. En nyt kuitenkaan ole pitänyt tätä mahdottomana ongelmana. Oma urokseni on aikanaan elänyt nartun kanssa samassa tilassa juoksun aikana lukuunottamatta tärppipäiviä ja varmasti erottaa juoksun eri vaiheet, mutta mahdoton sitä on saada täysin neutraaliksi juoksunartuille. Esim agilityradalla suoritukseen vaikuttaa varmasti, jos juoksunarttu on käynyt aiemmin radalla. On paljon yksilöllisiä eroja, kuinka kiihkeästi koirat reagoivat muiden juoksuihin. Samoin osa nartuista houkuttelee uroksia peräänsä, vaikka juoksua ei olisi lähimaillakaan. Tämän huomasin aiemman labbisnarttuni kohdalla ja lopetin sen vuoksi koirapuistokäynnit, koska koira ei saanut hetken rauhaa.

Hyvää syksyä kaikille uroksille ja muillekin holskuille!

Leena

_________________
Holpap Aada
Holpap Jonker Jan v.d. Dorestee


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Urosholskun rakkaushuolia
ViestiLähetetty: 15 Loka 2014, 13:02 
Poissa
Kasvattaja

Liittynyt: 17 Joulu 2008, 13:54
Viestit: 63
Paikkakunta: Jyväskylä
Meillä uroksilla ja myös nartuilla pissojen nuoleminen on täysin kiellettyä aina, juurikin terveyssyistä. Minusta on väärin koiraa kohtaan antaa sen jatkuvasti nostaa hormoonikierroksia kun astumista ei ole luvassa. Kerros- tai rivitalossa asuessa tärppipäivinä uros tai kiimainen narttu on yleensä hoidossa vahinkoastumisen välttämiseksi. Omakotitalossa, missä koirien eristäminen on paremmin mahdollista, niin ovat saman katon alla. Yleensä urokset ovat olleet juoksusta sekaisin vain ja ainoastaan tärppipäivinä.


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 9 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia vestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com